Ruben Hein

Ruben Hein (Nijmegen, 8 juni 1982) is een Nederlandse zanger en pianist. Hij groeit op in een muzikale familie in het zuiden van Nederland, in het dorpje Bemmel. Zijn middelbareschooltijd brengt hij door op het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Op jonge leeftijd al is hij geïnteresseerd in artiesten als Ray Charles, Miles Davis, The Beach Boys en The Beatles. Hun muziek inspireert hem om jazzpiano te gaan studeren aan het Conservatorium in Amsterdam, waar hij in juni 2008 afstudeert.

Tijdens zijn studie ontdekt Ruben Hein toevallig zijn vocale vaardigheden. Op aandringen van Renske Taminiau doet hij in 2007 mee aan het Nederlands Jazz Vocalisten Concours, waar hij onverwacht tweede wordt. Dit leidt onder andere tot een samenwerking met Benjamin Herman op diens nieuwe album Hypochristmastreefuzz, waar hij een nummer van componist Misha Mengelberg zingt.

Hij heeft dan wel een jazzopleiding, maar Ruben Hein mengt diverse stijlen met elkaar. Ondanks zijn jonge leeftijd werkte hij al met veel artiesten samen, waaronder Renske Taminiau, Hans Teeuwen, Trijntje Oosterhuis, Oleta Adams, het Metropole Orkest, Jazz Orchestra of The Concertgebouw, Amsterdam Sinfonietta, New Cool Collective, Do, Wouter Hamel en Kris Berry. Ook is hij regelmatig te zien en te horen geweest op radio en televisie.

Voor meer informatie: www.rubenhein.nl