Brand New Heavies

The Brand New Heavies is opgericht in 1985 in de Londense wijk Ealing en wordt gezien als een van de pioniers van de acid of groove jazz, samen met onder andere Incognito (eerder te zien geweest op het Soul & Jazz Moonlight Festival) en het James Taylor Quartet. De naam “Brand New Heavies” is een verwijzing naar een quote van James Brown: “Minister of New Super Heavy Funk”.

De groep begon in de vroege jaren tachtig als “Brother International”, waarin ze uitsluitend instrumentale acid jazz maakten. Later werd de groep omgedoopt als de “Brand New Heavies” met N’Dea Davenport als zangeres. In de opvolgende jaren scoorde de groep verschillende hits, vooral in de jaren negentig, zoals “Dream on Dreamer”, “Midnight at the Oasis”, “Spend Some Time” en “Never Stop”. Ze waren, samen met Incognito, één van de eerste bands die uptempo Soul-Jazz maakten, en hiermee ook in de hitparades succes boekten.

Geïnspireerd door een eenmalig optreden in New York City samen met MC Serch (ex-3rd Bass) en Q-Tip (van A Tribe Called Quest) ging de groep de opvolgende jaren steeds meer de hip-hop-kant op, wat resulteerde in samenwerkingen met hip-hop-artiesten zoals Black Sheep, Gang Starr en the Pharcyde. In 1995 verliet Davenport de groep om een solocarrière te beginnen. Ze werd opgevolgd door Siedah Garrett. 11 jaar na haar vertrek uit de groep besloot Davenport in 2006 weer terug te keren naar de Brand New Heavies.

De laatste paar jaar is de band weer tamelijk actief. Dawn Joseph ie erbij gekomen als zanger in 2013 en in zowel 2013 als 2014 zijn nieuwe albums uitgebracht. Begin dit jaar is bekend gemaakt dat de band in 2016 weer op tournee gaat en dat N’dea Davenport meegaat.

De Brand New Heavies staat garant voor een avond met strakke, swingende, “Soul & Jazz” muziek.

Voor meer informatie: www.thebrandnewheavies.net